Choď na obsah Choď na menu
 


Chráňme naše prírodné prostredie pred jarnými požiarmi

S príchodom jari a postupným otepľovaním nastáva aj zvýšené nebezpečenstvo vzniku tzv. jarných požiarov, ktoré sú zo strany verejnosti každoročne podceňované. 

Varujeme najmä pred tradičným nešvárom – vypaľovaním suchej trávy, čo je činnosť veľmi nebezpečná a zakázaná zákonom o ochrane prírody a krajiny, zákonom o ochrane pred požiarmi a zákonom o poľovníctve.

Prevencia vzniku požiarov

Opatrenia na predchádzanie vzniku požiarov v prírodnom prostredí: Občania by sa mali oboznámiť aj so všeobecne záväznými nariadeniami obce, ktoré vo väčšine prípadov upravujú aj spôsob spaľovania odpadov na voľnom priestranstve alebo ho aj zakazujú. Spaľovanie nie je jediný spôsob, ako sa zbaviť biologického odpadu, je možné zbaviť sa ho napr. kompostovaním, ukladaním do špeciálnych kontajnerov alebo zberných dvorov.

Povinnosti občanov

Občania majú povinnosť rešpektovať zákazy a príkazy, ktoré určujú vlastníci lesov. Jedná sa o: zákaz zakladania ohňa v priestoroch a na miestach, kde by sa oheň mohol rozšíriť (záhradkárske a chatové oblasti v blízkosti lesa, grilovanie v lesných porastoch mimo určených a vyznačených miest), zákaz vypaľovania suchej trávy a porastov na plochách (byliny a kriaky), zákaz fajčiť alebo používať otvorený oheň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru.

Ak k požiaru príde

Ak k požiaru došlo, platí pre každého občana: vykonať nevyhnutné opatrenia na záchranu osôb, zvierat a majetku, požiar v malom rozsahu môžeme uhasiť improvizovanými prostriedkami (haluz alebo vrecovina – udusíme oheň), čím zamedzíme prístupu vzduchu a tým ho uhasíme alebo vykonáme nevyhnutné opatrenia na zamedzenie jeho šírenia, ak sa dym šíri smerom k vám a máte po ruke vodu, namočte si oblečenie a dýchajte cez mokrú šatku, ohnisko dôkladne uhaste vodou alebo nasypanou zeminou či pieskom. Z ohniska sa nesmie dymiť a popol musí byť chladný, poskytnúť hasičskej jednotke osobnú pomoc na výzvu veliteľa zásahu, deti pri ohnisku nesmú zostať bez dozoru osoby staršej ako 18 rokov. Včasné spozorovanie požiaru je veľmi dôležité, každá sekunda je drahá. Ak začne horieť tráva okolo ohniska a sme dostatočne pripravení, väčšinou sa požiar dá v krátkom čase uhasiť. Ak sa požiar vymyká vašej kontrole a lebo je vo väčšom rozsahu, okamžite volajte hasičov na tel. číslach tiesňového volania 150 alebo 112.

Dodržujte opatrenia

Fyzické osoby by mali vyššie uvedené opatrenia a zákazy rešpektovať hlavne v čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov, to znamená v dlhotrvajúcom teplom a suchom počasí. Nie je možné spalovať všetko. Podľa zákona o ovzduší je možné v otvorených ohniskách spaľovaťlen drevo, drevené uhlie. Spaľovanie plastov, kartónov, gumy alebo iných materiálov. ktoré obsahujú chemické látky, je zakázané. Vladimír Poprac

Text: OŠ DPO SR Martin