Choď na obsah Choď na menu
 


Hrdina SNP Ladislav Exnár -Sitno - B.Štiavnica

Hrdina Slovenského národného povstania - Ladislav Exnár partizánsky veliteľ oddielu Sitno – Banská Štiavnica.

   Legendárne Sitno s veľkými nádejami spomínali najmä obyvatelia nášho regiónu aj v čase fašistickej poroby a samozrejme aj počas Slovenského národného povstania. Bolo to v súvislosti s jednou z prvých partizánskych skupín na Slovensku a ktorá si vzala pomenovanie od legendami opradeného Sitna . Sitno sa volal aj mesačník pokrokovej banskoštiavnickej inteligencie a študentov, ktorý vychádzal v rokoch 1930 – 1940 a ktorý mal vyhranený protifašistický charakter.

   Sitno jeho lesy a bralá, zohralo významnú úlohu v národnooslobodzovacom boji v rokoch 1941 až 1945. Je späté s menom Ladislava Exnára.

Ladislav Exnár sa narodil dňa 18.mája 1907 Chvalkovice pri Náchode. Mal štyroch súrodencov, troch bratov a jednu sestru. Otec mu zomrel keď mal 9 rokov.

Exnár narukoval ako vojak do Banskej Štiavnice, na Slovensko.  Veľmi sa mu tu páčilo. Tak ako nás v živote stretáva naša prvá láska, stretla aj Ladislava. Jeho láska sa volala Anna. Aj si ju zobral za manželku. Vychovávali spolu štyri deti.

   Pôvodne bol strojný zámočník v Banskej Štiavnici. V septembri 1942 založil bojovú jánošíkovskú družinu, jednu z prvých na Slovensku a základ budúceho partizánskeho oddielu Sitno. Do jari 1943 tvorilo skupinu osem ľudí, ktorí najskôr robili sabotáže v továrňach. Neskoršie nastalo obdobie presviedčanie miestneho obyvateľstva o potrebe ozbrojeného povstania, v čom im pomáhalo vydávanie časopisov Jánošík a Slovan. Niektoré akcie sa príliš zavčasu stali takmer verejnými, čo zapríčinilo aj nešťastný osud L.Exnára. A tak aj bolo. Ladislava chytili opäť kvôli zrade. Nedocenením nebezpečenstva a porušením konšpirácie ho v apríli 1944 zatkli a uväznili. Odvtedy ho už nikto nevidel. Ani žena, ani deti. Prežíval nekonečné dni a noci v Leopoldovskej väznici. Vo februári 1945 došiel do väznice rozkaz: transportovať nebezpečných pre nemeckú ríšu. Tí najlepší a zároveň najnebezpečnejší nastúpili na pochod smrti do Mauthausenu. Aj Ladislav Exnár.

Doráňaný a umučený zomrel 20.marca 1945. Česť jeho pamiatke.

Po zatknutí L.Exnára prevzal velenie podsitnianskejo hnutia K. Dolinský a oddiel viedol Jozef Jusko. Oddiel dostával pomoc zo všetkých strán a spolupracovala s ním aj miestna vojenská posádka.

                                                                                            Vladimír Poprac.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.