Choď na obsah Choď na menu
 


150.výročie založenia DHZ v B. Štiavnici. 1873 - 2022

V r. 2023  - 150. VÝROĆIE ZALOŽENIA DHZ BANSKÁ  ŠŤIAVNICA

   Dejiny mesta sa najneskôr začali písať od roku 1238, kedy boli udelené Banskej Štiavnici privilégiá kráľovského mesta. História Banskej Štiavnice je od vzniku mesta úzko spätá s baníctvom, o čom svedčí jej erb, kde je na modrom štíte zobrazené strieborné opevnenie a zlaté banské nástroje. Banskoštiavnický rudný revír v ťažbe striebra od 13. až do konca 18. storočia bol v niektorých obdobiach najproduktívnejším zo všetkých banských revírov v Európe a aj v ťažbe zlata patril k najvýznamnejším producentom

   Čas plynie nezadržateľne a všetci  podliehame jeho vôli.  V procese pôsobenia času nielen starneme, nielen získavame nové skúsenosti, ale tiež nechávame po sebe trvalé stopy našej existencie. V tomto diele času je jeho charakteristické, že sa zriedkakedy pozastavíme nad konkrétnym efektom našich činov. Až nejaká príležitosť nám pripomenie, že predsa minulo toľko a  toľko rokov. A tak je tomu aj teraz, keď si pripominieme  149. Narodeniny Dobrovoľného hasičského  zboru v Banskej Štiavnici.

Písal sa 24.júl 1873, kedy bol založený Dobrovoľný hasičský zbor Banská Štiavnica.

Návrh na jeho založenie podal koncom r. 1872 rytier Lothar Ritter von Berks, cisársko kráľovský podplukovník 11. dragúnskeho  pluku.

    Mešťanosta  Viliam Ocsovský s predloženým návrhom súhlasil. 4.1.1873 zvolal na základe tohto návrhu  poradu popredných mešťanov, z ktorých bol vytvorený prípravný výbor budúceho Dobrovoľného hasičského zboru v Banskej Štiavnici. Jeho členmi sa stali: rytier Lothar Ritter von  Berks, - predseda, Viléma Kraus, hlavný policajný kapitán - podpredseda, Gustáv Liszkay, koncipista banskej komory - zapisovateľ, Jozef Mayer, obchodník - pokladník, Július Pancaldy, kominársky majster - skladník, Jozef Hubert, mestský učiteľ telocviku - cvičiteľ, Adolf Bernhold, mestský účtovník - hasičský kapitán, MUDr. Karol Maltáš, hlavný mestský lekár - lekár, Viléma Ocsovský, mešťanosta - člen výboru, Ľudovít Bolemann, súdny notár - člen výboru a František Madán, poslucháč Baníckej a lesníckej akadémie - člen výboru.

7.3.1873 sa konali doplňujúce voľby výboru. K predchádzajúcim 11 členom bolo zvolených ďalších 12 nových: Jozef Baltizár, prepošt, Viléma Händel, ev. a v. farár, Eduard Pöschl člen magistrátu, Dr. Štefan Schenek, banský radca, Ján Krafta, banský radca, Karol Kachelmann, továrnik, František Zalay, kráľovský, Wankovits, obchodník, Herman Weisbach, fotograf, Ján Margótsy, lekárnik, Július  Marschalko, obchodník a Vojtech Javorský, poslucháč Baníckej a lesníckej akadémie.

            Berks a ostatní členovia výboru sa pustili hneď do organizovania širokej členskej základne. Vydali písomnú výzvu k občanom mesta, v ktorej ich oboznamovali s ideou hasičstva. Už koncom júla mal novozaložený Dobrovoľný hasičský  11 zakladajúcich 84 činných a 119 prispievajúcich členov. Väčšinou to boli poprední občania Banskej Štiavnice. Stanovy zboru boli schválené uhorským Ministerstvom vnútra 20.6.1873. Stanovy potvrdil v zapätí aj  magistrát mesta. Dobrovoľný hasičský zbor v Banskej Štiavnici začal svoju činnosť 24.júla 1873. Tento deň považujeme za deň ustanovenia tohto zboru.

   Už 15. 1. 1874 začal používať spolkovú pečiatku, zaviedol knihu pre hostí, vydal služobné predpisy a členovia dostali členské legitimácie. Od tohto dňa dobrovoľný hasičský zbor na každej zábave a divadelnom predstavení začal zabezpečovať protipožiarnu strážnu službu, čo sa robí neustále až dodnes.

            Magistrát mesta odovzdal 5. 2. 1874 Dobrovoľnému hasičskému zboru rôzny inventár, hasiace zariadenie a výstroj v hodnote 4 200 zlatých. Vďaka aktivite členov predsedníctva sa z finančných prostriedkov, ktoré sa získali z kultúrnych podujatí, ako aj z príspevkov každého člena zboru zaobstarali hasičské rovnošaty pre všetkých členov zboru. Rovnošata pozostávala z tmavomodrej blúzy s červeným golierom, z pozlátených nohavíc s červeným pruhom a z koženej čiapky.

   Koncom r. 1875 mal  zbor 11 zakladajúcich, 104 činných a 175 podporujúcich členov. K 1. máju 1876 mal zbor 268 členov, dve striekačky so sacím ústrojenstvom a jednu bez sacieho ústrojenstva a tri menšie striekačky a 379 hadíc s normalizovanou spojkou. Preventívnu činnosť, ako už bolo spomenuté, začal výbor vykonávať ustanovením strážnej služby na Novom zámku už v roku založenia zboru. Stráž tu bola zabezpečovaná až do 30.9. 1875. Vtedy bol Nový zámok spojený s mestskou hasičskou strážnicou elektrickým vedením s tým, že v hasičskej strážnici bol namontovaný poplašný zvonec.

   Prvé verejné cvičenie sa konalo taktiež veľmi skoro, už v roku založenia Dobrovoľného hasičského zboru - 25. 8. 1873. Cvičenie bolo veľmi úspešné a nasledujúcich rokoch sa pravidelne konalo 10 - 12 cvičení ročne. V marci 1876 bola ustanovená ďalšia čata z obchodných zamestnancov s vlastným veliteľom v počte 21 mužov. Magistrát mesta 30. augusta 1876 odhlasoval na zlepšenie výcviku výstavu hasičského - cvičného domu a daroval k tomuto účelu pozemok na Hornom majeri, ako aj potrebné drevo ku stavbe. Hasičská veža bola daná do používania v r. 1878. Jej postavenie stálo 655 zlatých. Prestavba veže sa uskutočnila v r. 1912, ďalšia rekonštrukcia tohto objektu bola v r. 1923 - 1924.

 

Význam a dosah zboru je viditeľný aj zo štatistických údajov k 31. 12. 1879. Počty zakladajúcich a čestných členov bol 223, činných 86. Zbor mal vtedy 2 výtlačné - sacie a 4 staršie striekačky, 450 hadíc s rozličnými spojkami, 60 vedier a 13 rebríkov. V r. 1878 zasahoval zbor pri  siedmich požiaroch, v r. 1879 pri piatich, od založenia zboru zasahoval celkove  pri 39 požiaroch. V r. 1878 uskutočnil zbor 16, v r. 1879 10 a od založenia zboru celkove 105 cvičení. V r. 1882 - 1884 vzniklo viacero požiarnych zborov na banskoštiavnických banských závodoch. Veľkú zásluhu na ich vzniku mal  vtedajší hlavný banský geológ - Ľudovít Cseh. V tomto období  vznikol požiarny  zbor aj na baníckej a lesníckej akadémii v Banskej Štiavnici.

Veľkým uznaním neobyčajnej aktivity a účinnosti Dobrovoľného hasičského  zboru

v Banskej Štiavnici bolo usporiadanie VII. zjazdu Uhorského krajinského hasičského zväzu, ktorý sa v tomto meste uskutočnil 18. - 19.augusta  1884 za účasti 106 delegátov z 54 dobrovoľných hasičských zborov z celého Uhorska. Počas zjazdu uskutočnili banskoštiavnickí hasiči veľkolepé ukážkové cvičenie za účasti  členov Dobrovoľného hasičského zboru, ale aj 717 vynikajúco pripravených , vycvičených a vystrojených hasičov. Tak vysoký počet cvičiacich nemal obdobu ani v porovnaní s inými, ďaleko väčšími mestami v Uhorsku. Samotný zjazd  priniesol pozitívne zmeny tým, že sa na ňom schválilo vystrojenie striekačky a hadíc jednotným závitom, čo platilo pre celé Uhorsko.

   Preventívne prehliadky sa uskutočňovali podľa starého protipožiarneho poriadku z r. 1752. V roku 1913 bol predĺžený vodovod od Brettschnelderovej továrne na obuv (pri OPP) až po plynáreň vedľa závodu Pleta, š.p. V meste tým pribudlo ďalších 25 hydrantov, takže sa zvýšil ich počet na 50. Preventívne prehliadky robili mestskí policajti až do r. 1936, odvtedy až do r. 1945 policajti spolu s dobrovoľnými hasičmi, od r. 1952 do r. 1962 verejný požiarny útvar a od r. 1962 dobrovoľný požiarny zbor s požiarnym útvarom.

   Pre činnosť zboru v Banskej Štiavnici bolo významným medzníkom  založenie Zemskej hasičskej jednoty na Slovensku v r. 1922.

17. 12. 1923 vznikla   v Banskej Štiavnici, ktorá bola sídlom okresu, Okresná hasičská jednota ako 12 v poradí na Slovensku. V krátkom čase sa podarilo zorganizovať  dobrý, obetavý, ale aj početný hasičský zbor, ktorý v nasledujúcom období hlboko zasahoval do života   Banskej Štiavnice. Členovia  zboru mnohokrát ochránili mesto a bezprostredné okolie od požiarov a iných živelných pohrôm, ale mali aj významný kultúrno-spoločenský zástoj v mestskom organizme.

V roku 1977 pri príležitosti stého výročia hasičskej zástavy, bola uskutočnená hasičská výstava v budove SBM /Bergericht/ na Trojičnom námestí. Komisárom výstavy bol p. Tibor Takáč, Vladimír Poprac zástupca komisára výstavy – pracovníci SBM v Banskej Štiavnici.

Dňa 10.1 1984 na Výročnej členskej schôdzi, ktorá sa konala v Žemberovskej sále v Banskej Štiavnici bol za predsedu DPZ v Banskej Štiavnici zvolený Vladimír Poprac a za veliteľa DVPZ František Cibuľka. Členskú základňu tvorilo k 24. 7. 1993  154 členov

z toho 42 žien a čo je potešiteľné 28 členov DPZ bolo vo veku do 25 rokov.

10.9.1989 Okresná hasičská súťaž. Útvar svojpomoci civilnej ochrany (PD ÚSCO) v Hliníku nad Hronom.1. miesto PD mužov Banská Štiavnica.

Členovia víťazného družstva: Vladimír Poprac, Imrich Ozank, Jozef Hederer, Milan

Zimerman, Ján Mravík, Jozef Blaho, Miroslav Čierny, Ladislav Barna, Slavomír Ostrihoň,

Robert Maruniak a František Cibulka.

30. mája   1998    Okresné kolo hry Plameň 98 na ihrisku v Štiavnických Baniach

5.-6. júna  1998   Krajské kolo hry Plameň 98 na ihrisku v Štiav. Baniach

15.júa 2013        Územná hasičská súťaž na štadióne v Banskej Štiavnici pri príležitosti 140. výročia založenia Dobrovoľného hasičského zboru v Banskej Štiavnici.

Úprimná vďaka patrí  tým, čo strávili stovky, ba až tisíce hodín pri preventívnych prehliadkach, cvičeniach, školeniach, brigádnických prácach pri údržbe hasičskej  techniky. Úprimné poďakovanie však patrí najmä za priame zásahy pri požiaroch, keď často s vypätím  všetkých síl a nasadením vlastného života zachraňujú miliónové hodnoty. Naša vďaka a úcta patrí však aj všetkým manželkám a matkám, ktoré svojím porozumením a často aj odriekaním prispeli k tomu, že otcovia, synovia a manželia mohli plniť úlohy hasičov. Som presvedčený, že toto naše jubileum bude ďalšou stimuláciou k ešte výraznejšej aktivite nás všetkých. Nádej v toto nám dáva umiestnenie našich mladých hasičov, pod vedením šéfky mládeže a žien p. Júlii Popracovej, od r. 2013 Zaslúžilej členke DPO SR na  súťažiach od roku 1984.  Posledne v roku 2013 v Trnavej Hore sa  Plameniaci umiestnili na peknom 6. mieste.Družstvo dorasteniek prvé miesto v okresnej  súťaži a postup do krajského kola konaného v Turanoch nad Váhom. Hasičské družstvo žien, v okresnej previerke pripravenosti konanej v Svätom Antone sa umiestnilo na prvom mieste. Celoslovenské kolo v Slovenskom raji – Mlynky 1. miesto. Hasičské družstvo mužov v Žiari nad Hronom sa umiestnilo na 2 mieste a v Sv. Antone sa umiestnilo na 1. mieste. Srdečné poďakovanie patrí členom výboru DHZ za dlhoročnú prácu v našom v bývalom ako aj terajšom výbore DHZ: Matejovi Havranovi, Vladimírovi Slezákovi, Milanovi Ivaničovi, Imrovi Ozankovi, Pavlovi Popracovi, Anne Bedešovej, Dane Ozankovej, Miroslavovi Krkoškovi, Tiborovi Peničkovi, Ing.Vladimírovi Kotillovi, Tomášovi Zábudlému, Pavlovi Pivarčimu, Valike Zábudlej, Patrikovi Dobrotovi, Lenke Lietavovej, Martinovi Komorníkovi.

Máj - jún 2016. Veľká brigáda na štadióne v Banskej Štiavnici- oprava tribúny, kde z nášho zboru najviac pracovali Pavol Pivarči a Martin Komorník. Upratovanie priestorov Júlia Popracová, Miroslava Varecová. Náter stojanov a búdky .striedačky natrel Patrik Vareca.

8.júna 2016 Vladimír Poprac, Peter Poprac jun. a Júlia Popracová pripravili pre hostí hasičskú výstavu v reštaurácii Pod Gallery na Trojici.

9.júna 2016 Národné kolo Plameniakov konanom na štadióne v Banskej Štiavnici. Výpomocní boli naši členovia DHZ, dovoz a potom odvoz chladničky,stoličky, stoly na hasičskom motorovom vozidle AVIA 31. Júlia Popracová s Plameniakmi štafáž prizástavách

V roku 2016 naši členovia DHZM zasahovali v 6 prípadoch. 

V roku 2016 -2017 členovia DHZ svojpomocne  vystavali novú priečku v hasičskej garáži a vymenili 2 veľké garážové dvere.

V júni 2017 ukončená I.etapa. Generálna oprava cestnej komunikácie na Ul. A. Sládkoviča ako aj pred hasičskou zbrojnicou.

25.júla 2018 oslava 145.výročia Dobrovoľného hasičského zboru v Banskej Štiavnici, ktorá sa bude konať v obradnej sieni Mestského úradu v Banskej Štiavnici. Pozvánka od pani Mgr. Nadeždy Babjakovej, primátorky mesta. Bude odovzdaná pamätná stuha na hasičskú zástavu, pamätný pohár a každý člen DHZ dostane Pamätný list a ceruzku s hasičským popisom. Hostia: prezident DPO SR. Riaditeľ KR HaZZ Banská Bystrica, riaditeľ OR HaZZ Banská Bystrica. Riaditeľ OR HaZZ Žiar nad Hronom. Predseda ÚzV DPO Žiar nad Hronom s tajomníčkou. Čestný predseda DHZ Štefultov.  Spoločné fotenie na tablo a odchod do zasadačky DHZ Ul. Sládkoviča 15. Slávnostné zahájenie a spoločné posedenie pri guláši. 

V roku 2018 - generálna oprava hasičského auta AVIE 31                                                   

31.marca 2019  146. Výročná členská schôdza Dobrovoľného hasičského zboru v Banskej Štiavnici, so začiatkom o 15:00 hod v zasadačke DHZ Ul. A. Sládkoviča 15. Vyznamenanie stužku za 30 ročnú vernosť pani Danke Ozankovej. Za príkladnú prácu udelil promovaný právnik Vladimír Slezák, predseda ÚzV DPO v Žiari nad Hronom medailu za Príkladnú prácu pána Jozefovi Borskému, požiarnemu technikovi mesta Banská Štiavnica. Pozdravný list k životnému jubileu pani Júlii Popracovej. Pozdravný list k životnému jubileu pani Ľube Koledovej. Srdečne im Blahoželáme.     

iní hostia: Farár ICLic. Ing. Ľudovít FRINDT

 

Zhodnotenie VČS a pripomienky k činnosti DPO SR a k vyšším orgánom DPO SR:

VČS sa konala v zasadačke Dobrovoľného hasičského zboru v Banskej Štiavnici A. Sládkoviča 15. Pri príležitosti 147. Výročiu založenia Dobrovoľného hasičského zboru ( 25.júl 1873). Zasadačka bola čistá, zásluhou pani Jaroslave Krkoškovej a Miroslavovi Krkoškovi. Úpravu stolov na slávnostnú schôdzu  v deň konania VČS nainštalovala Júlia Popracová. Pán katolícky farár   ICLic. Ing. Ľudovít FRINDT, nám požehnal nové hasičské motorové auto IVECO ako aj zgeneralizovanú AVIU 31 a požehnal celú hasičskú zbrojnicu, nie veľmi dokonale opravenú.

K vyšším orgánom DPO SR. Bude potrebné spraviť hĺbkovú kontrolu opravy HZ s v spolupráci z MV DPO SR , nakoľko ku dňu 26.júla 2020 nebola zbrojnica skolaudovaná. Nekvalitne spravená podlaha v garážach, popukané a odskakujúca hmota.  Generálka vo WC zavesené staré dvere MUŽI  ŽENY ktoré sú  z roku 1968-.

 

Výročná členská schôdza DHZ 28.augusta 2021 o 16:00 hod. za rok 2020  v zasadačke DHZ Banská Štiavnica, A. Sládkovioča č. 15.

Schôdzu otvoril Vladimír Poprac, predseda DHZ.  Privítal členky a členov DHZ, za hygienických opatrení ako je prikázané.  

Pani Soňu Ivaničovú, kontrolórku DHZ . Poverená robiť zápis.

 Prítomná  Katarína Bábiková -  členka DHZ od r. 2020 

 Ostatné členky a členovia výboru:

Dana Ozanková – organizačný referent  

Júlia Popracová referentka mládeže a žien DHZ   

Členovia výboru: I

Ing. Vladimír Kotilla, podpredseda a predseda preventívnej komisie ÚO DPO Žiar nad Hronom.  

Miroslav Krkoška, veliteľ DHZ a vodič 

Miroslava Varecová -tajomníčka DHZ 

Martin Výboch – člen výboru DHZ a vodić

Kooptovanie členov DHZ do výboru:

 Bábik Martin - za člena  do výboru DHZ. 

Miloš Zábudllý za člena výboru DHZ.

Renáta Taligová za členku výboru DHZ- predsedníčka MO Živena.

Ľuba Koledová za členku revíznej komisie DHZ

Schválenie programu.

Ročné  hlásenie o činnosti DHZ zaslané na ÚzV DPO V Žiari nad Hronom ako aj týždenné hlásenia o postrekoch členov DHZ  pre Corona v19 írusu . 

Spracovaný plán práce na rok 2021. Informácia o členských známkach. 

V roku 2020 sme prijali 2 členov a to Pukšu Romana a Uhnáka Milana, hasiča s povolania v Leviciach a presťahovaný do Banskej Štiavnici.

Informácia  z konania Predsedníctva a Preventívnej komisie pri ÚzV DPO v Žiari nad Hronom. 

Ing. Vladimír Kotilla. Informácia zásahového družstva DHZM.

Telefonické jednanie s pani primátorkou mesta Banská Štiavnica Mgr. Nadeždou Babiakovou.

Odvolanie Patrika Dobrotu z výboru a chválenie Martina Výbocha  do výboru DHZ. Utvorené ženské hasičské družstvo s členiek DHZ a nových členiek DHZ zo spolku Živena. 

 AVIU 31 spojazdniť aby sa dala využívať na vozenie detí v materských a základných školách, tak prilákať mládež do radov Plameniakov. Vozenie hasičských družstiev na cvičenie na ihrisko v Banskej Štiavnici a späť. V. Poprac  

Diskusia:  M. Krkoška: Pridelená frekvencia na vysielačky. 

M. Bábik, nespokojnosť so spoluprácu z Mestom.

M. Krkoška: požiadavka pani primátorky pri požiari zberného dvora 7.júna 2020 od 16:20 do rána 7.00 hod. hliadka celú noc.

Uznesenie. Záver. 

U Z N E S E N I A z mimoriadneho zasadnutia Prezídia DPO SR, konaného v dňa 23. júna 2020 v Bratislave Uznesenie 48/2020 Prezídium DPO SR N e s c h v a ľ u j e Organizovanie všetkých hasičských súťaží pod hlavičkou DPO SR – t.j. všetkých územných, krajských aj celoslovenských do odvolania, nakoľko v súčasnej situácii nie je v možnostiach ÚzO, KO a Sekretariátu DPO SR zabezpečiť dané hygienické opatrenia. O d p o r ú č a Organizovanie súťaží a akcií organizovaných jednotlivými DHZ, nie sú zo strany DPO SR pozastavené, ale prezídium odporúča - je potrebné, aby sa organizátori spojili s regionálnym úradom verejného zdravotníctva a dohodli podmienky konania akcie a ochrany - hygienické pravidlá pri ich organizovaní, aby nedošlo k ohrozeniu zdravia osôb a šíreniu respiračného ochorenia Covid 19

 

B e r i e n a v e d o m i e Informáciu generálneho sekretára DPO SR o chybných zápisoch hasičských vozidiel na polícii, kde bolo uvedených iba prvých 8 čísiel z IČO DHZ, ktoré má 12 čísiel. Tým sa do systému dostalo, že auto patrí DPO SR /nie DHZ/. V súčasnosti sme požiadali Policajný zbor o vydanie zoznamu hasičských áut, ktoré sú zaevidované pod IČO-m DPO SR a následne budú príslušné DHZ vyzvané, aby požiadali o súhlasné stanovisko k zaevidovaniu svojho vozidla do osobitnej evidencie MV SR.

Na základe rozhodnutia členov Prezídia DPO SR oznamujeme

 Vážení funkcionári, členky a členovia DPO SR.

Doba, ktorú prežívame nie je ľahká, dotkla sa života všetkých občanov SR, členov DPO SR nevynímajúc. Prezídium DPO SR po prvý krát v histórii prijalo nepopulárne nasledujúce rozhodnutie: 

 Vzhľadom k epidemiologickej  situácii, rozhodnutiam Ústredného krízového štábu SR, vlády SR a hlavného hygienika SR k hromadným akciám, ale aj rozhodnutiam iných ústredných športových orgánov o zrušení súťaží všetkých vekových kategórií, Prezídium DPO SR pre rok 2020 rozhodlo o zrušení:

- pôvodných termínov okrskových, územných, krajských a republikových kôl súťaží

   detí, mládeže, dorastu a dospelých,

- zasadnutí orgánov na všetkých stupňoch organizačnej štruktúry,

- organizovania všetkých súťaží pod hlavičkou DPO SR,

- osláv DHZ, hasičských pútí a iných podujatí organizovaných DHZ,

- plánovaných cvičení DHZ,

O pokračovaní uvedených akcií, po vyriešení epidemiologickej situácie, budete včas informovaní.

Zároveň Vám chceme pri tejto príležitosti poďakovať a prostredníctvom Vás všetkým členom DPO SR za ich aktívnu prácu počas tejto krízovej situácie, pri plnení úloh v mestách a obciach a pomoci spoluobčanom. V tejto dôležitej a záslužnej činnosti Vám prajeme veľa fyzických a hlavne psychických síl. Sme presvedčení, že opäť nastanú dni pokojného života a my sa vrátime k našej činnosti.

5. mája 2020. Minister vnútra p. Mikulec Roman na ministerstve privítal predstaviteľov Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR, prezidenta Pavla Ceľucha, generálneho sekretára Vendelína Horvátha a viceprezidenta Zoltána Tánczosa. Hovorili sme spolu o práci dobrovoľných hasičov, ktorých dnes na Slovensku pôsobí viac ako 90 tisíc. Ich prácu z dlhodobého hľadiska mimoriadne oceňujem, v týchto týždňoch je však ich nasadenie ešte intenzívnejšie. Skvelú prácu odvádzajú v karanténnych centrách po celom Slovensku. Verím, že spolupráca s HaZZ bude aj naďalej pokračovať na najvyššej profesionálnej, no zároveň priateľskej úrovni. Okrem toho sa veľmi teším z informácie, že záujem o členstvo medzi dobrovoľnými hasičmi sa medzi mladými stále zvyšuje.

U Z N E S E N I E :

    Schvaľuje :

1/ Polročné hlásenie o činnosti DHZ zaslané na ÚzV DPO V Žiari nad Hronom  2/Týždenné hlásenia o postrekoch členov DHZ  pre Corona v19 vírusu . 

3/Spracovaný plán práce na rok 2021. Informácia o členských známkach. 

4/ Odvolanie Patrika Dobrotu z výboru a chválenie Martina Výbocha  do výboru DHZ

Berie na vedomie:

Informácia  z konania Predsedníctva a Preventívnej komisie pri ÚzV DPO v Žiari nad Hronom.  Ing. Vladimír Kotilla. Informácia zásahového družstva DHZM.

Telefonické jednanie s pani primátorkou mesta Banská Štiavnica Mgr. Nadeždou Babiakovou, ohľadne opravy 2 cm novej podlahoviny v garážoch, tak ako sa vyjadril majster Šedibok, túto tenkú podlahovinu schválil pán Jozef Borský, preventivár mesta. Je potrebné vyšramovať betónovú podlahu do hĺbky 20 cm, osadiť podlahové zberače vody  a zabetónovať do spádov. Predpokladaná suma je 4 000 Euro.

Ukladá  :  

1./Spojazdniť AVIU 31 na vozenie  hasičských družstiev na cvičenie na ihrisko v Banskej Štiavnici a späť.

Z: Miroslav Krkoška veliteľ DHZ                          T. Priebežne

2./ Možnosť  odkúpenia od Mesta Banská Štiavnica motorové vozidlo AVIU 31 pre Dobrovoľný hasičský zbor v Banskej Štiavnici.

T. Do konca mesiaca august 2020. Splnené    T: Vladimír Poprac – predseda DHZ

Uznesenie schválené na VČS dňa: 28.augusta 2021

Zapísala Soňa Ivaničová kontrolórka  DHZ Banská Štiavnica

 

 

 

VČS DHZ Banská Štiavnica, za rok 2022, sa konala dňa 25.marca 2023 v zasadačke DHZ Sládkoviča č. 15. 

1. Schôdzu otvoril  gen.vrch. inšp. Vladimír Poprac, predseda DHZ

Privítal členky a členov DHZ  

 2.Voľba volebnej a návrhovej komisie. Dana Ozanková.. Ľuba Koledová

3.Správa o činnosti  DHZ za rok 2022.  Vladimír  Poprac

4.Správa o hospodárení a revíznej komisie. Soňa  Ivaničová.

5.Plán činnosti DHZ na  obdobie 2023  Soňa Ivaničová

6.Návrh rozpočtu.  Z rok 2022 sa vybralo za členské príspevky 285 Euro , ktoré predseda DHZ Vladimír Poprac poslal  internetbankingom na účet ÚO DPO v Žiari nad Hronom.

7. Písomná správa o činnosti DHZM  veliteľom Antonom Golianom nedoručená.   

8. Písomná správa preventivára DHZ  Martina  Bábika nedoručená.

8a . Písomná správa pokladníčky DHZ Kataríny Bábikovej nedoručená

9.Diskusia Odovzdanie vyznamenania členom DHZ.:  Vladimír Poprac

10.Uznesenie: Varecová Miroslava

11..Záver.: Vladimír  Poprac

 Milé hasičky, milí hasiči, vážení  sympatizanti nášho Dobrovoľného hasičského zboru v Banskej Štiavnici, tento rok 202 je rokom jeho 149. ročného pôsobenia v našom meste Banská Štiavnica.  Začiatkom môjho príspevku nás srdečne pozdravuje tajomníčka DPO  v Žiari nad Hronom pani Mária  Putišová. Náš Dobrovoľný hasičský zbor ku dňu 9.10.2022 máme 59 členov s toho 25 žien a 12 členov DHZM zásahových  členov.

Členovia výboru Dobrovoľného hasičského zboru v Banskej Štiavnici, Ul-A.Sládkoviča č.15.  Dana Ozanková – organizačný referent . Júlia Popracová pokladníčka, referentka mládeže a žien DHZ. Mgr. Renata Taligová, kultúrna referentka a predsedníčka Živeny.  Ing. Vladimír Kotilla, podpredseda DHZ, preventivár DHZ a predseda preventívnej komisie pri ÚzO DPO v Žiari nad Hronom.  Miroslav Krkoška, veliteľ DHZ, strojník  a vodič. Miroslava Varecová -tajomníčka DHZ.   Martin Výboch – člen výboru DHZ strojník a vodič.  Uhnák Milan, zástupca veliteľa DHZ a technik spojovej služby. Kontrolórka DHZ Soňa Ivaničova. Ľuba Koledová.

 Kooptovanie členov do výboru DHZ Banská Štiavnica :  Martina Bábika – za preventivára DHZ a člena  preventívnej komisie pri ÚzO DPO v Žiari nad Hronom a vodiča AVIE 31. Katarínu Bábikovú -  od 10.januára 2022 za  pokladníčku DHZ. Milana Uhnáka za zástupcu veliteľa DHZ a spojovacieho technika.   

 Počas letných mesiacov sa situácia zlepšila, čo sa prejavilo aj na zvýšenej aktivite nášho zboru, najmä v zásahovej činnosti a zúčastnenie v rôznych školeniach, ako základnej prípravy, spojovacej techniky ako aj prvej pomoci v spolupráci s Slovenský červeným krížom v Banskej Štiavnici.

 Zaostala nám činnosť s mladými hasičmi, no na druhej strane vyslovujeme pochvalu našim členom za ich ukážkové hasičské akcie v materských a základných školách, ukážky z hasičskou technikou, tam možno začne u niektorých detičiek   sa prebudí záujem o našu hasičskú humánnu prácu.

V roku 2022 a v budúcich rokov budeme musieť riešiť situáciu, s omladzovaním zboru a  znova obnoviť a to zúčastňovanie sa previerok pripravenosti , v rámci športových súťaží. Z touto  činnosťou to prestalo, pred niekoľkými rokmi, keď o pohár primátorky mesta Banská Štiavnica na Suchom tajchu v Štefultove, kde na túto súťaž prišli len traja naši hasiči. Ostatní sa zobrali z hasičskej zbrojnici a išli pomáhať kamarátovi do domu v povalovom priestore.  Toto malo za následok znechutenie a následne aj vzdanie sa veliteľa nášho zboru Patrika Dobrotu, ktorému touto cestou srdečne ďakujem za jeho prácu a  prínos pre náš hasičský

16.júla 2022  Občianske združenie Dobrovoľný hasičský zbor v Banskej Štiavnici vydal a krstil  knihu História zdravotníctva, SČK a DHZ v Banskej Štiavnici o 200 stranách a 520 fotiek s celkovým finančným nákladom 10 450 EUR. Iniciátor a zostavovateľ , štatutár Vladimír Poprac s kolektívom.

6.8.2022 Trenčín. Konali sa oslavy 100. Výročia vzniku Zemskej hasičskej jednoty  na Slovensku, ktorej Dobrovoľná požiarna ochrana Slovenskej republike je dôstojnou pokračovateľkou. Každý jeden člen DPO SR by si mal túto udalosť pripomenúť a tým vzdať úctu práci našich predchodcov. Históriu si treba neustále pripomínať a zachovávať pre budúce generácie.

9.12.2020. Zasadnutie ÚzO DPO SR  V Hliníku nad Hronom.  Prezídium DPO SR v Bratislave udelilo  Vladimírovi Popracovi Medailu a preukaz Čestný funkcionár DPO SR a bronzovú medailu S. Floriána.     Ing. Vladimírovi Kotillovi ČU a medailu Sv.  Floriána

   Na záver môjho príspevku, v ktorom som si dovolil načrieť do rôznych oblastí našej ročnej činnosti, by som chcel všetkým členom a funkcionárom nášho zboru, poďakovať za desiatky hodín, ktoré ste a sme obetovali zo svojho času pre naše dobrovoľné hasičstvo. Ďakujem Vám za všetku činnosť, ktorá v akomkoľvek smere pomohla v napredovaní zboru. Ďakujeme aj Mestu Banská Štiavnica na čele s pani Mgr. Nadeždou Babiakovou , MV SR za finančnú každoročnú dotáciu, pri nákupoch, výstroja a výzbroja zásahového družstva, ako aj opravu Hasičskej zbrojnice za 31.400 Eur.

 Žiaľ musíme konštatovať, že finančný príspevok na rok  2022 pre DPO SR bol krátený o 350 000 euro. Bolo potrebné zvýšiť za členke známky  z 2 eur na 5 eur. Pre ÚzO DPO 3 eur a pre DPO SR 2 eur.  V rámci Slovenska je 74 000 členov čo predstavuje príjem 140 000 eur.

Srdečné poďakovanie patrí aj nášmu stálemu sponzorovi pána Ľubíkovi Barákovi za vynikajúce obložené  chlebíky s polovičnou cenou a Júlii Popracovej Kadernícky salón Júlia.  

Poďakovanie   je o to dôležitejšie, že napriek rozporom a rozdielnostiam v spoločnosti a medzi ľuďmi, v našich radoch a hlavne pri našej činnosti zostávame jednotní a zodpovední.

My  dobrovoľní hasiči sme  tu pre ľudí a pomáhame a pracujeme  bez nároku na odmenu.

Našou  odmenou je poďakovanie, povýšenie alebo vyznamenanie.

Sme hrdí, že môžeme plniť historický odkaz. „Pánu Bohu na slávu, blížnemu na pomoc a sebe ku cti“ .           

          gen. vrch.inšp.   Vladimír Poprac predseda DHZ. 

                         

                                                                                

 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.